
علی یـزدان پـناهفـرد گفت: با انجام تحقیقات خود به موضوع اساسی منطقۀ دشتستان از توابع بوشهر و منطقه بوشکان به مشکل آبهای زیرزمینی رسیدیم که ریشه این مشکل در نوع کشاورزی بود؛ این گروه جهادی با طرح اصلاح الگوی کشت و آبخیزداری درصدد حل این مشکل برآمدند.
وی بیان کرد: نحوه شناسایی و برنامه ای که باعث تسریع در کار جهادی در مسیر مسئله محوری شده است را اینگونه توصیف می کند: منطقهی ما دشتستان از توابع بوشهر و منطقه بوشکان بوده است که رتبهی محرومیت این منطقه در نمودارهای جهاد سازندگی ۷ است و نشان دهنده میزان محرومیت بالاست.
مسئول گروه جهادی افسران ولایت دانشگاه علمی کاربردی بوشهر ادامه داد: در همین راستا منطقه را از جنبههای مختلف اجتماعی، فرهنگی، اشتغال، زیست محیطی و کشاورزی مورد شناسایی قرار دادیم و به این اطلاعات رسیدیم که عمده درآمد مردم از کشاورزی و دامداری است و به دلیل برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی سطح آب کم شده بود و در این بین قریب به پنج تا هفت چاه خشک شده و معیشت منطقه را تحت تاثیر قرار داده است.
او در تشریح شروع اقدامات جهادی گروه می گوید: ما با کشاورزان جلسه گذاشتیم و به آنها توضیح دادیم که اگر به همین صورت به برداشت آب ادامه دهند، چاهی که آب برای برداشت داشته باشد باقی نمیماند و برای اینکه جایگزینی برای این نقد تحقیقی خود داشته باشیم؛ اصلاح الگوی کشت را به آنها آموزش دادیم.
یـزدان پـناهفـرد ادامه می دهد: بایستی ما در برنامۀ کوتاه مدت کشاورز را به سمت کشت گیاهان دارویی راغب میکردیم اما چون بازار خوبی نداشت، رغبتی به این کار نداشتند. با دستگاه های مختلف ارتباط گرفتیم تا اولا برای فروش این گیاهان راهی مناسب پیدا کنیم و در برنامه بلندمدت نیز افزایش سطح آب های زیرزمینی از راه اصلاح الگوی کشت طی ۱۰ سال آینده را در دستور کار گروه جهادی خود قرار دادیم و با بنیاد نخبگان هم ارتباط گرفتیم تا طرح های بومی اجرا شود.
احداث سد جهت مدیریت آب در اراضی همان منطقه
خادم گروه جهادی افسران ولایت همچنین می گوید: طبق بررسی میدانی متوجه شدیم که میشود در کوهها سدهایی زد تا آب در اراضی همان منطقه با افزایش سطح آب سفرههای زیرزمینی مدیریت شود و دشت بوشکان از خشکسالی رهایی پیدا کند.
یزدان پناه فرد ادامه می دهد: تحقیقات کشاورزی استان را دخیل کردیم تا به کشاورزان آموزش کشت حدود ۳۰ نوع گیاه دارویی را بدهد . برای فصل کشت سال ۹۹ نیز برنامه تامین بذر گیاهان دارویی برای کشاورزان و سپس تامین بازار فروش را در دستور کار قرار دادیم.
طبق تحقیقات این گروه جهادی یک سری گیاهان دارویی مانند مریم گلی، آویشن، گل بابونه و… بومی این منطقه است لذا طی جلسات توجیهی این مسئله بیان شد که کشت چند گیاهان دارویی با توجه به شرایط زیست گیاهی منطقه و شیوه آسان نگهداری حتی اگه برای مثال از ۵ نوع گیاه، سه نوع آن هم جواب دهد، توجیه اقتصادی بیشتری نسبت به کشت محصولاتی چون گوجه است که هم بازار آن نوسان دارد و هم زود خراب می شود و نگهداری آن سخت تر است.
اگر همه تخم مرغ ها در یک سبد باشند آینده اقتصادی تولیدکننده بیشتر در خطر است
او در توجیه این ادعا که بازدهی ۳ گیاه دارویی می تواند توجیه اقتصادی بیشتری نسبت به سایر کشت ها داشته باشد می گوید: برای مثال کشاورز گوجه و هندوانه میکارد و ضرر میلیاردی میکند. چون تمام تخممرغ هایش را در یک سبد قرار داده است اما با تنوع کشت محصولات متناسب با اقلیم منطقه، این ریسک کمتر شده و چه بسا بازدهی بالاتری دارد.
خادم گروه جهادی افسران ولایت می افزاید: کشاورزان با ارائه این توضیحات راغب شدند، اما مانع دیگری که باید حل می شد؛ همراه کردن سازمان جهاد کشاورزی برای تامین امکانات و نفرات جهت آموزش به کشاورزان بود. زیرا تا قبل از ورود گروه جهادی هیچ کلاس توجیهی، ترویجی و آموزشی برای این کار برگزار نشده بود.
گامی دیگر؛ مطالبهگری برگزاری کلاسهای متناسب با بوم
این دانشجوی جهادگر می گوید: در حوزۀ آبخیزداری مطالبه گری برای کلاس های متناسب با بوم را شروع کردیم و با بخش تحقیقات کشاورزی برای برگزاری کلاس در فاصلۀ نوروز ۹۹ تا شهریور ۹۹ که فصل کشت شروع میشود نیز همکاری داریم.
زوم درگیر کردن مردم در جهت حل مسئله (جبهه مردمی)
لزوم درگیر کردن مردم در جهت حل مسئله و تشکیل جبهه مردمی در رویکرد مسئله محوری دارای اهمیت بالایی است اما دخیل کردن مردم باید با به حداقل رساندن ضریب خطا باشد تا نتیجه ای عکس ندهد.
پناه فرد می گوید: منطقه کوهستانی و راهها صعب العبور است و مردم خودشان تانکر میخرند که جابجایی آن ممکن است در راه خطرات جانی داشته باشد برای همین پس از آن که متوجه شدیم چشمهها و چاهها در حال خشک شدن هستند، حوزۀ آبخیز این چشمهها که آب شرب و آب کشاورزی را تامین می کرد، پیدا کردیم. متاسفانه در روستایی که امامزاده جلیلالقدری آنجاست و مردم به ایشان اعتقاد دارند مشکل آب خیلی زیاد است. ترتیبی دادیم تا استاندار به آنجا آمد و قول آوردن تانکر در تابستان سال آینده برای تامین آب شرب را داد.
او ادامه می دهد: ما راه حل را پیدا کردیم که نیاز به یک برنامه بلند مدت داشت؛ اما امکانات سختافزاری نداریم که باید دستگاههای اجرایی به کمک بیایند. طرح آبخیزداری ما، هم مشکل آب این روستا را حل میکند، هم دشت بوشکان را که حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ چاه کشاورزی دارد، اما نیاز به اصلاح الگوی کشت بود.
لزوم ورود تخصصی به مسئله و ارتباط با نخبگان
جهادگر علی یزدان پناه فرد می گوید: ورود علمی و تخصصی لازمه ادامه فعالیت جهادی ما با رویکرد مسئله محوری بود برای همین در حال حاضر با بنیاد نخبگان و نخبگان بومی که پیگیر مسائل هستند ،ارتباط داریم و در آینده نیز با ادارهی آبخیزداری جلسه داریم تا کارها طبق استاندارد های این بخش انجام شود.
رایزنی برای جلب همکاری بنیاد برکت جهت ایجاد کارگاه و کارخانه برای فرآوری گیاهان دارویی، اجرای طرح های گروه جهادی در حوزۀ آبخیزداری و طرح های اداره آبخیزداری ازدیگر اقدامات آتی این گروه جهادی است که علی یزدان پناه فرد در این باره نیز می گوید: کارهایی انجام شد. مثلا کنار درختان چالههایی حفر شد تا در هنگام بارندگی هرچند کم آب آنجا نشست کند و به سفرههای آب زیرزمینی برود. این یک کار مرسوم در تمام نقاط گرم و خشک دنیاست. نقش ما این است که این کار را وسعت بدهیم، چون در یک منطقهی محدود انجام شده است و باید در تمام دشت انجام شود. از سوی دیگر ما به ادارهی آبخیزداری مراجعه کردیم و گفتیم چه مناطقی مستعد این کار هستند و کجاها باید آب بند زده شود.
ورود به حل برخی معضلات در حوزه فرهنگی و اجتماعی نیز از دیگر اقدامات این گروه جهادی است که در تشریح این بخش نیز خادم گروه جهادی توضیحاتی را اینگونه ارائه می دهد: بخاطر عدم اشتغال برخی به سمت اعتیاد رفته بودند. ما چند نفری را به کمپ ترک اعتیاد فرستادیم و برای تعدادی نیز اشتغال ایجاد کردیم.
او می گوید: با پنج نفر از کسانی که گرفتار بیماری اعتیاد شده بودند، ارتباط داشتم که اکنون ترک کردهاند و حدود ۹ ماهی است که پاک شده و اکنون مشغول به کار هستند. ما جوجه بوقلمون در اختیار یکی از اهالی که حیاط روستایی بزرگی داشت قرار داریم و اکنون حدود شش ماه است که با پرورش این بوقلمون ها در کسب درآمد میکند.
نگاه همه جانبه به مسئله/ بررسی دقیق آثار مثبت و منفی راهکارها
در مسیر ارائه راهکار و طرح ها برای حل مسائل مشاهده شده در منطقه طرح جابجایی زمین روستا به پایین دست از سوی جهادگران ، ارائه می شود اما در بررسی های دقیق تر از اجرای طرح منصرف می شوند.
خادم گروه جهادی افسران ولایت در این باره می گوید: ما چند طرح داشتیم که یکی از آنها جابجایی زمین به پایین دست بود. ولی متوجه شدیم این کار مطلوب نیست و مشکلات فرهنگی پیش میآید، گروهی ممکن است در این بین مهاجرت کنند ، با عشایر تداخل پیش میآید و وابستگی مردم به منطقه ای که جندین سال است در آن زندگی می کنند ممکن است آثار نامطلوبی در حوزه رفتار شخصی و اجتماعی آنها داشته باشد.
به موازات حل مسائل با رویکرد مسئله محوری برخی اقدامات دیگر که بازدهی زودتری دارد ؛ از سوی این گروه جهادی اجرا شده است که بر اساس گفته های خادم این گروه جهادی برای چند نفری که در کپر زندگی میکردند و مشکل مسکن داشتند با بهیاری روستا رایزنی کرده و زمینی برای مسکن آنها اختصاص داده می شود و فردی که فاقد شغل است و از درد دیسک کمر رنج می برد با کمک محلی ها به طور موقت شغل چوپانی پیشنهاد می شود.
یک پیشنهاد متناسب با روحیه جهادی ؛ “جبهه شدن”
کلام آخر این جهادگر بسیجی یک پیشنهاد متناسب با روحیه جهادی است؛ ” جبهه شدن ” بدین معنا که در حال حاضر گروه های جهادی ارتباط کمی با هم دارند فعالیت ها عموما جزیرهای است. برای موفقیت بیشتر و تبیین روحیه جهادی نیاز است گروههایی که در حوزۀ مشترک، برای مثال اشتغال زایی، فعالیت دارند با هم در ارتباط باشند تا در سایۀ هم اندیشی و همدلی بهترین کار انجام شود.
انتهای پیام/
دیدگاه ها (0)