بندرعباس یکی از کلانشهرهای پرجمعیت کشور است که عدم توازن در توسعه شهری آن باعث ایجاد حاشیه نشینی و بروز مشکلات زیاد همراه با محرومیت در محلات حاشیه نشین شده است.
حاشیه نشینی در اطراف شهرهای بزرگ به یک چالش و معضل اساسی تبدیل شده است و شهر بندرعباس به عنوان پایتخت تجاری و اقتصادی کشور و داشتن جاذبه های مهاجرپذیری از این قاعده مستثنی نیست و محلاتی نظیر نخل پیرمرد، سنگ کن، نخل ناخدا، کوی آیت الله غفاری(شهناز)، درخت سبز، شیراول، کمربندی، کوی ملت و … به عنوان مناطق حاشیه نشین و بافت فرسوده محسوب می شوند.
این محلات گوشه ای از واقعیت تلخ زندگی فقیر و غنی در یک شهر و در کنار یکدیگر را به تصویر می کشند.
به فاصله بسیار اندکی از محله ی شهناز (کوی آیت الله غفاری) که در اذهان عمومی به عنوان مرکز بزه، توزیع مواد مخدر و … . شناخته می شود، محله دیگری قرار دارد که از نظر برخورداری از امکانات شهری، خوشنامی و حتی ارزش ریالی زمین و املاک، زمین تا آسمان با محله شهناز متفاوت است و حال آن که این دو محله تنها به وسیله یک خیابان چند متری به نام بلوار مادر از هم جدا می شوند.
سنگ کن یکی دیگر از این محلات است که در شرقی ترین نقطه از این شهر و در کنار فرودگاه بین المللی واقع شده است که فاصله کمی حدود پنج کیلومتر با خیابان دانشگاه دارد، اما تفاوت این دو محله چنان است که انگار ظرف مدت پنج دقیقه با یک هواپیمای مسافری فوق سریع از شهری با تمام امکانات، خانه های مجلل چند طبقه زیبا و ماشین های لوکس به روستایی دور افتاده از مرکز استان و محروم از امکانات اولیه شهری سفر کرده باشید.
این همه تناقض و تفاوت زیبنده جامعه اسلامی نیست، اما این داستان پر فراز و نشیب تنها به ساختمان، خیابان، کوچه و خودرو ختم نمی شود و درد مردم ساکن در محلات حاشیه نشین بسیار فراتر است و کافی است پای درد دل آنها بنشینی و مشکلات کوچک و بزرگشان را بشنوید و سپس از نزدیک آنها را ببینید و لمس کنید.
یکی دیگر از این محلات حاشیه ای، محله « نخل پیرمرد » است .محله ای که ساکنان نجیب و مومنش به خاطر هم محله بودن با دومین شهید مدافع حرم استان هرمزگان، « خلیل تختی نژاد » به خود افتخار می کند و نوجوان و جوانش خود را بچه محل خلیل می دانند.
مردمی که در عین نداری و فقر و محروم از بسیاری از امکانات، فرزندانی با ایمان، شرافتمند و با آبرو تربیت می کند که حاضرند با نثار جان شیرین خود از آرمان های انقلاب، نظام و اسلام ناب محمدی دفاع کنند حقشان این نیست که در سختی و مشقت فراوان روزگار را سپری کنند.
کسی چه می داند شاید همین الان نیز در همین خانه هایی که سقفشان لرزان است و احتمال دارد با زلزله ای پنج ریشتری بر سر ساکنانشان آوار شوند و در همین کوچه های تنگ و خاکی این محلات، دهها و بلکه صدها خلیل دیگر نیز زندگی می کنند.
این مردم نه توقع حقوق های نجومی دارند، نه خواهان پست و مقام های زود گذرند و نه از پشت پرده بازی ها و بگو مگوهای سیاسی سر در می آورند و نه درخواست های غیرمعقولی مطالبه می کنند. بلکه خواسته آنان برخورداری از امکانات شهری همانند محلات برخوردار و مرفه نشین است.
سرپناهی امن می خواهند تا شب را به آسایش در آن به صبح برسانند و هر لحظه از ترس ریزش سقف و دیوار ها وحشت به دلشان راه نیابد و خانه ای که سقفش بوی نم و رطوبت ندهد و برای استحمام و سرویس بهداشتی مجبور نباشند به خانه همسایه ها بروند و خانه ای که نگران چاه فاضلاب و جمع شدن آب در حیاط و بیمار شدن فرزندانشان نباشند.
این ها بخشی از واقعیت شهری است که دوره ای آن را پایتخت اقتصادی می خواندند و دوره ای دیگر آن را شهری رو به دنیا صدا زدند. اگر پایتخت اقتصاد است پس چرا نمی تواند مشکلات اقتصادی ساکنانش را برطرف کند و اگر شهری رو به دنیا است، آیا نباید با چهره ای زیبا خود را به دنیا نشان دهد؟
برای حل مشکلات ساکنان این محلات نباید معطل بخش نامه های اداری و یا برگزاری جلسات گوناگون ماند. البته مسئولان وظایف مشخصی دارند و باید به آنها عمل و نسبت به عملکرد خود به مردم پاسخگو باشند. اما حرکت اصلی باید از طرف خود مردم و با مطالبه گری شروع شود.
یکی از این گونه حرکت ها، ورود گرو های جهادی به رفع مشکلات محلات حاشیه نشین است. عده ای جوان که از جان و مال خود برای خدمت به نیازمندان مایه می گذارند و به دنبال دیده شدن و تعریف و تمجید نیستند. زیرا در فرهنگ این گروه ها خدمت به محرومان مهمترین اولویت است، این افراد خدمت به خلق را در ردیف عبادت خالق می دانند.
گروه جهادی « جهادگران انقلابی هرمزگان »
جهادگران انقلابی هرمزگان، نام یکی از این گروه های جهادی است که با هدف خدمت به نیاز مندان و محرومیت زدایی، برنامه های مختلف عمرانی، فرهنگی، آموزشی و اجتماعی متعدد و فراوانی را در شهر بندرعباس در دست اجرا دارد.
« سجاد حیدری »، مسئول این گروه جهادی در خصوص فعالیت های گروه جهدگران انقلابی گفت: این گروه جهادی از سال ۱۳۹۳ فعالیت های خود را آغاز کرده است و تاکنون در زمینه محرومیت زدایی خدمت های متعددی را ارائه می دهند.
وی با بیان اینکه این گروه در آغاز کار خود با جذب خواهران و دختران نوجوان در مناطق ایسین و تازیان فعالیت خود را آغاز کرد و اقدامات متعددی را انجام داد، افزود: در بخش های آموزشی تاکنون کلاس های متعدد شامل درسی و کمک درسی، قرآن، خیاطی، گلدوزی، شیرینی پزی، آرایشگری برگزار شده است.
مسئول گروه جهادگران انقلابی ادامه داد: برگزاری دوره آموزشی طب اسلامی ایرانی، ارائه مشاوره های روانشاسی و روانپزشکی ویژه خانواده های محروم، برگزاری اردو های جهادی پزشکی و ارائه داروی رایگان به بیماران از دیگر برنامه هاست.
حیدری اضافه کرد: طی سه سال گذشته ۴۰ منزل مسکونی در مناطق مختلف و حاشیه ای شهر مورد بازسازی قرار گرفته است که از این تعداد چهار منزل تخریب و نوسازی شده است.
به گفته وی؛ در زمینه اشتغال زایی نیز پس از برگزاری دوره های آموزشی در رشته خیاطی، کارگاه تولیدی خیاطی راه اندازی و چندین نفر در آن مشغول به کار شده اند و در رشته شیرینی پزی نیز بعد از برگزاری دوره های آموزشی، طی هماهنگی با چندین فروشگاه سطح شهر، تولیدات افرادآموزش دیده جهت فروش به این فروشگاه ها عرضه می شود و در ضمن تولیدات صنایع دستی، ترشی جات و پخت و فروش غذاهای خانگی نیز فعالیت داشته ایم.
۲۵۰ جهادگر در گروه جهادگران انقلابی عضویت دارند
وی گفت: حدود ۲۵۰ نفر از برادران و خواهران عضو گروه جهادگران انقلابی هرمزگان می باشند که اکثر آنها از افراد نیازمند و محروم ساکن محلات حاشیه نشین هستند.
حیدری افزود: در کنار اعضای اصلی و فعال، دانشجویان، طلاب، بانوان، دانش آموزان، کارمندان بخش های مختلف دولتی، فعالان بخش خصوصی، صاحبان مشاغل آزاد و … نیز در فعالیت های چهادی گروه مشارکت می کنند.
وی در ادامه از برگزاری اردوی جهادی با حضور دانش آموزان پایه هشتم دبیرستان نور بندرعباس در محله نخل پیرمرد خبرداد و عنوان کرد: معتقدیم که در انجام فعالیت های جهادی باید از همه امکانات و ظرفیت ها برای پیشبرد امور و خدمت رسانی به نیازمندان استفاده شود و دانش آموزان مدارس یکی از این ظرفیت های مهم به شمار می روند و پس از پیشنهاد گروه بسیاری از مدارس از این اردوها استقبال کردند.
حیدری افزود: گروه جهادی جهادگران انقلابی هرمزگان این آمادگی ارا دارد که با یک برنامه ریزی منظم، از حضور دانش آموزان در اجرای اردوهای جهادی به بهترین شکل ممکن استفاده کند.
وی در بخش دیگری از سخنانش فعالیت های صورت گرفته در قالب اردوی جهادی دانش آموزی محله نخل پیرمرد را این گونه تشریح کرد: این اردو شامل فعالیت های مختلف عمرانی، فرهنگی، آموزشی و خدمت رسانی با محوریت مسجد حضرت حمزه سید الشهدا(ع) برگزار شد.
مسئول گروه جهادی جهادگران انقلابی هرمزگان افزود: در بخش عمرانی این اردو فعالیت های نظیر موزائیک کاری یک واحد مسکونی در محله درخت سبز، آماده سازی دیوارهای یک واحد مسکونی ۲۰۰ متری برای کچ کاری، ایجاد سقف سرویس بهداشتی وحمام برای یک خانواده نیازمند و تعمیر برخی از کانال های آب محله انجام شد.
وی یکی دیگر از برنامه های این اردوی یک روزه را توزیع بسته های غذایی و بسته های فرهنگی بین نیازمندان برشمرد و گفت: نقاشی و رنگ آمیزی بخش های از دیور مسجد و نظافت محوطه این مکان مقدس، رنگ آمیزی بخش هایی از حیاط و پنجره کلاس های دبستان بلال و تیرک های زمین فوتبال این مدرسه بخش دیگری از قعالیت هاست.
حیدری، از برگزاری کلاس های تقویتی و کمک درسی برای دانش آموزان کم بضاعت وغرس نهال لیموترش در حیاط منزل پنج خانوار نیازمند به عنوان بخش دیگری از اقدامات نام برد و عنوان کرد: دانش آموزان در این اردو در کنار خدمت به نیازمندان با اوضاع زندگی برخی اهالی این محله آشنا شدند و فقر و محرومیت را از نزدیک لمس کردند.
وی، راه اندازی ایستگاه صلواتی توزیع شربت و نان محلی را یکی دیگر از برنامه های این اردو ذکر کرد و افزود: این برنامه با همکاری تعدادی از خواهران عضو کانون فرهنگی و هنری مسجد حضرت حمزه و دانش آموزان مدرسه نور اجرا شد.
مسئول گروه جهادگران انقلابی هرمزگان از برگزاری جشن تولد دو نفر از کودکان نیازمند با حضور دانش آموزان مدرسه نور در حیاط مسجد حضرت حمزه(ع) به عنوان یکی دیگر از اقدامات گروه جهادی جهادگران انقلابی یاد کرد و گفت: این برنامه با همکاری واحد خواهران مسجد حضرت حمزه (ع) برگزار شد.
وی در خصوص تمین هزینه های گروه جهادی نیز گفت: این گروه وابسته به هیچ نهاد یا ارگانی نیست و بیش از ۸۰ درصد هزینه های فعالیت های آن توسط خود مردم، اعضای گروه و خیرین پشتیبانی، حمایت و تامین می شود؛ البته برخی مواقع نیز نهادهایی همچون کمیته امداد بخشی از هزینه ها را تقبل کرده اند.
حیدری به تشریح تخصص افراد عضو گروه پرداخت و بیان کرد: اعضای این گروه در رشته های مختلفی ازجمله جوشکاری، بنایی، کچ کاری، امورات فرهنگی و آموزشی، اشتغالزایی، فعالیت های اقتصادی و … تخصص و مهارت دارند
وی افزود: این گروه آمادگی این را دارد تا افراد علاقه مند با تخصص های مختلف را برای همکاری و ارائه خدمت به محرومان و نیازمندان به عضویت بپذیرد و در قالب برنامه ریزی مدون از ظرفیت هرکدام در راستای رفع محرومیت بهره گیرد.
مسئول گروه جهادگران انقلابی هرمزگان به برنامه های پیش روی گروه اشاره و اظهار کرد: یکی از فعالیت های پیش روی این گروه جهادی، جمع آوری کمک های مردمی به منظور تهیه و تامین جهیزیه برای چندین زوج جوان نیازمند است که تا کنون بخش زیادی از آن تامین شده است و علاقه مندان می توانند برای مشارکت در این امر خیر به نشانی @jehadgarbnd در پیام رسان سروش مراجعه کنند.
مشارکت در فعالیت های جهادی دانش آموزان را آب دیده تر می کند
« محمد زارعی »، یکی معلمان پایه هشتم دبیرستان نور که در این اردو حضور داشت در خصوص اهداف برگزاری این اردو به خبرنگار شبستان گفت: کمک کردن و خدمت رسانی به نیازمندان از وظایف هر انسانی است و دانش آموزان مدرسه نور نیز به عنوان وظیفه شرعی و انسانی در این امر خیر مشارکت کرده اند.
وی افزود: مشاهده شرایط فقر و نداری در محلات حاشیه نشین موجب تقویت احساس رضایت و شکرگذاری و قدرشناسی در بین دانش آموزان می شود و انجام فعالیت های جهادی آنها را در برابر مشکلات آب دیده تر و صبور تر و باتحمل تر می کند.
زارعی با بیان اینکه هر کدام از دانش آموزان مبلغی را به دلخواه پیش از برگزاری اردو، مبلغی را به این امر اختصاص دادند، اضافه کرد: جا دارد که از همه دانش آموزان و خانواده های آنان که در برگزاری این اردو مشارکت و همکاری داشتند، قدردانی و کنم؛ البته پاداش حقیقی این کار خیر و خدا پسندانه قطعا نزد خداوند محفوظ خواهد بود.
مهمترین پیام این اردو این باشد با پشت میز نشینی و سخنرانی کردن کاری از پیش نخواهد رفت و برای رفع مشکلات مردم و حتی انجام کارهای بزرگ باید با روحیه جهادی به میدان آمد و در بین مردم حاضر شد و در آن صورت است که رحمت و برکت خداوند مددکار می شود و گره های زندگی نیازمندان یکی پس از دیگری باز خواهد شد.
کشور ما در آینده و تا رسیدن به تمدن نوین اسلامی که مقام معظم رهبری وعده شکل گیری و تحقق آن را به دست جوانان مومن داده است، به مدیرانی نیاز دارد که چنین روحیه ای داشته باشند و با تمام وجود در خدمت مردم باشند و بدون شک هرکدام از این دانش آموزان در آینده وارد بخش های مختلف خواهند شد و مسئولیتی را به عهده خواهند گرفت که حفظ و تقویت روحیه جهادی در آنها می تواند در تحقق اهداف عالیه نظام موثر باشد.
گزارش از « علی زارعی »
دیدگاه ها (0)