بعدازظهر آخر هفته و هوا گرم است. محل برگزاری اردو در مجموعه دانشجویی- فرهنگی ۱۳ آبان در خیابان طالقانی است. کمی آنطرفتر درست در نزدیکی ساختمان سفیدرنگ مجموعه همهچیز از جنس دیگری میشود. گروهی از جهادگران عمرانی در نمازخانه مجموعه کلاس برقکاری دارند. استاد جوان ابتدا تئوری را آموزش و بعد سیمها و کلید برقها را در اختیار هنرجویانش قرار میدهد. هم بچهها و هم استاد شیطانی میکنند: «سیم را وصل نکنی به یک جای دیگر. برق نگیردت.»، «نول و فاز را با هم قاطی نکنی!» سروصدای جهادگران بعدازظهر گرم تابستانی را داغتر کرده است. بیرون نمازخانه، درست روبهروی ساختمان اصلی، گروهی دور میزی جمع شدهاند. جرقههای قرمز، آبی و زردرنگ در هوا میرقصد. اینجا کلاس جوشکاری است. استاد کلاس جوشکاری، جدی است، جهادگران پر شر و شور هستند. استادشان اما بیتوجه به شیطنت دانشجویان، جوشکاری را آموزش میدهد: «به صدای جوشکاری توجه کنید. صدای خال زدن با صدای قوسزدن فرق دارد. دقت کنید.» استادشان راست میگوید، صدای جوشکاریها با هم متفاوت است.
کلاس دیوارچینی کمی آن طرفتر از کلاس جوشکاری در میان باغچه و زیر سایه درختان تشکیل شده است. این کلاس هم خلوتتر و هم متمرکزتر است. جهادگران آرام و بیصدا به استادشان گوش میدهند: «قبل از هر چیز باید تراز کنید. در دیوارچینی ترازکردن خیلی مهم است.»، «دوغاب نه باید شل باشد و نه سفت، دوغاب باید متعادل باشد. خانههای مسکن مهر کرمانشاه چرا آن طوری شد؟ به خاطر دوغآبها بود.» این دوره تخصصی عمرانی به مدت سه روز و برای ۸۰ نفر جهادگر برتر کشوری، برگزار میشود.
نمره کامل گرفتیم
آقای «احمد قدیری»، دانشجوی مهندسی کامپیوتر، مسوول قرارگاه مهندسی جهادی شهید یدالهی و از استان کرمانشاه در دوره شرکت کرده است. گروه قدیری در همان ابتدای وقوع زلزله برای آواربرداری در منطقه حضور داشتند و به گروههایی هم که به منطقه آشنایی نداشتند، کمک کردند. آنها تمامی افراد و گروهها را در حمایت خود و بهعنوان زیرمجموعه به هر منطقهای که نیاز بود، اعزام میکردند. او در گفتوگو با «صبح نو» توضیح میدهد: «بهعنوانمثال اگر گروهی میخواست وارد منطقهای شود تا حمام و دستشویی بسازد، ما به او در حد توانمان امکانات میدادیم و اگر چیز دیگری نیاز بود خودشان تأمین میکردند.
ما خودمان هم با آنها در منطقه حضور داشتیم.» در بازه کوتاه ششماهه این کار خیلی هم خوب جواب داد. در فصل تابستان، فصل اعزام گروههای جهادی کار آنها بیشتر هم شده است: «ما بر اساس توانایی مالی، تعداد نفرات و مدتزمانی که میتوانند در منطقه باشند عرصه به آنها معرفی میکنیم. در حال حاضر شناسایی از منطقه انجام و نیازها و تخصصها تعیین شده است.» یکی از قولهایی که گروههای جهادی به روستایان داده بودند، ساخت و تحویل خانهها در سه-چهار ماه بود. جهادگران هنوز در روستاها حضور دارند و در حال ساختوسازند: «هنوز هستند کسانی که در چادر و کانکس زندگی میکنند؛ بنابراین ما سعی میکنیم که تا قبل از فصل سرما خانهها را تمام کنیم.» زلزله ۹/۵ ریشتری اخیر کرمانشاه هم البته باعث کند پیشرفتن کارها شده است: «کشته در زلزله اخیر نداشتیم؛ اما خرابی داشتیم. برای آواربرداری هر روز تعدادی از نفرات ما را این زلزله گرفت.» زلزله کرمانشاه تجربه ارزشمندی برای بخش عمرانی گروههای جهادی بوده است: «زمانی که سازمانها و ارگانها حجم عظیم تخریب را دیدند، به این باور رسیدند که باید از توان خستگیناپذیر بسیج و سپاه استفاده کنند. چند روزی ما سردرگم بودیم. کمکم اما با تقسیمبندی کارها متوجه شدیم که باید چه کار کنیم، با این کار هم بحث مدیریت و هم بحث مطالبهگری پیش آمد. درخواست بودجه، نفرات و لجستیک را در همین زلزله متوجه شدیم که باید مطالعه کنیم. ارتباط بین مردمی هم در این بین به وجود آمد. همدلی بین جهادگران و مردم کرمانشاه باعث شد تا پروژهها به پیش برود.» قدیری به جهادگران، مردم و پیشرفت کار، نمره کامل میدهد. یکی از مشکلات پیشرفت کارها اما گرانی مصالح است، اتفاقی که این روزها ساختوساز را کند میکند: «با توجه به شروع پروژه ۴۵۰ کرمانشاه که قرار است، ۴۵۰ واحد روستایی برای مددجویان از طرف سپاه
نبی اکرم ؟ص؟ کرمانشاه ساخته شود، یکی از مشکلات ما گران شدن مصالح است.» او مثال میزند: «ما ماسه را تنی ۱۲ هزار تومان میآوریم و تا به منطقه برسد، تنی ۲۲ هزار تومان برای ما تمام میشود. با کمک خیرین کارها پیش میرود، ولی بهسختی جلو میرود.»
ساختوساز در چابهار با ایرانشهر فرق دارد
آقای «جمال شالوس» دانشجوی مهندسی کشاورزی و از استان سیستانوبلوچستان در اردو شرکت کرده است. یکی از مسایل آکادمیکی که درباره ساختوساز مطرح است، توجه به اقلیم و خاک و به کارگیری المانهای منطقهای در بحث عمران است. درباره اقلیم و آبوهوای استان سیستانوبلوچستان توجه به این مسأله اتفاقاً خیلی مهم است. شالوس در گفتوگو با «صبحنو» میگوید: «اتفاقاً اولین چیزی که در استانمان مهم است، اقلیم و آبوهواست. آبوهوایی که در ایرانشهر است، در چابهار نیست. بهعنوانمثال سقفی که در چابهار ساخته میشود، مخصوص است. این سقف در ایرانشهر و شهرهای دیگر زده نمیشود. در چابهار برای سقف از الوار و چوب که محیط را خنکتر میکند، استفاده میشود.» او توضیح میدهد: «در بعضی از شهرها ما باید به بافت خاک هم توجه کنیم. باید نکاتی را درنظر بگیریم که نشست صورت نگیرد.» دانشجوی رشته مهندسی کشاورزی تأکید میکند: «مردم از صفر تا صد با ما همراه هستند. شیرینی کار جهادی به حضور مردم در کنار
ماست.» او اتفاقاً از همراهی و مهماننوازی مردم خاطرههای زیادی دارد: «حدود یک ماه پیش در شهرستان دلگان، روستای گنبد سهپایه، خانه محروم میساختیم. اهالی روستا برای درست کردن شام و ناهار با هم کلنجار میرفتند. بحث آنقدر بالا گرفته بود که مجبور به قرعهکشی شدیم.» گروه شالوس آیندهنگر هم هستند: «به فکر کار آبرسانی هستیم. تابهحال به فکرش نبودیم چون مشکل کمآبی نداشتیم، اما حالا کمآبی دارد خودش را نشان میدهد؛ در حال حاضر به فکر برنامهریزی هستیم تا به مشکلی برنخوریم.»
چراغ مسجد را روشن میکنیم
ساختوساز تنها نمونه فعالیتهایی نیست که در اردوهای جهادی عمرانی انجام میشود. مرمت و ترمیم هم از کارهای دیگر است. یکی از فعالیتهای گروه جهادی وصال شهرستان صحنه استان کرمانشاه هم همین است. ترمیم مسجد روستای عمارت یکی از کارهای عمرانی آنهاست. آقای «مسعود سلیمانی» یکی از اعضای گروه در گفتوگو با «صبح نو» توضیح میدهد: «مسجد روستا بسیار قدیمی بود. بسیاری از دیوارهای آن فرسوده است. همین موضوع باعث شده بود تا مردم نتوانند در مسجد حضور پیدا کنند.» سلیمانی توضیح میدهد که در گروهش همهچیز ابتدا شناسایی و بعد فعالیت انجام میگیرد: «روستا جمعیت زیادی دارد. مردم هم از حضورمان و فعالیت استقبال کردند. خود مردم هم کمک میکنند.» هدف گروه این است که تا چند ماه دیگر مسجد را ترمیم کنند. آرزوی سلطانی و گروهش این است که شاهد حضور مردم در مسجد باشند: «دوست داریم دوباره چراغ مسجد روشن
شود.» نزدیک غروب است. کلاسها تمام شده، هرکدام از جهادگران اما مشغول کاری هستند. یک گروهی، جوشکاری و تیم دیگری آجرها را روی هم میچینند و سازندگی میکنند.
دیدگاه ها (0)