به گزارش پایگاه جهادگران؛ در سال های اخیر شاهد رشد گسترده و چشمگیر فعالیت گروههای جهادی در عرصههای محرومیتزدایی و خدمترسانی در مناطق روستایی و شهری کشور بودهایم. مهمترین نقطهی قوت این گروهها، مردمی بودن و خودجوش بودن آنهاست. رهبرانقلاب در این باب میفرمایند:
«در مورد این حرکت عظیم بسیج سازندگی و اردوهای هجرت که به طور رسمی، ده سال است آغاز شده. البته این را من باید اقرار کنم که این کار، اول از خود جوانها شروع شد؛ خود جوانهای دانشجو و دانشآموز در بخشهای مختلف، این حرکت را شروع کردند؛ در سال ۷۹ گزارش این حرکت زیبا و پرشکوه به ما رسید و منجر شد به اینکه پیام بسیج سازندگی به قاطبهی جوانان کشور داده شود. یعنی این یک حرکت خودجوش مردمی است؛ درست مثل جهاد سازندگی در آغاز انقلاب. جهاد سازندگی هم همین جور بود؛ اول، خود جوانها شروع کردند، خودشان رفتند توی روستاها مشغول خدمتگزاری شدند در آن اوضاع بسیار دشوار و پیچیده. این حرکت، امام بزرگوار را به فرمان جهاد سازندگی تشویق کرد. کار مردم، الهامبخشِ اقدام مدیران و مسئولان است. (۳۱/۰۶/۱۳۸۹ بیانات در دیدار جهادگران بسیج سازندگی )
رشد کمی گروههای جهادی و هم چنین کاهش محرومیت مادی و ظاهری روستاهای کشور از جمله عواملی است که رسالت بزرگی را بر دوش جهادگران نهاده و آنها را به سمت مأموریتهای جدید سوق داده است. به گونهای که امروزه گروههای جهادی علاوه بر حضور فعال و مستمر در مناطق محروم و انجام فعالیت های گذشته، به طراحی و اجرای مأموریتهای جدید روی آورده و سعی در ایفای نقش مؤثری جهت حل مشکلات این مناطق را دارند.
ناگفته پیداست که این امر بدون وجود مجموعهای مطالعاتی و راهبردی جهت توانمندسازی و شبکهسازی گروههای جهادی میسر نخواهد بود. حرکتهای جهادی، مجموعهایست متشکل از صاحبنظران، پیشکسوتان، و فعالین جهادی؛ که با تشکیل مجامع اندیشهورز، کارگروهها و نشستهای تخصصی و از طریق تولید محتوا، برگزاری دورههای آموزشی و شبکهسازی گروهها، این نقش راهبردی را به عهده دارد.
هشت کارگروه در مجموعهی هسته های توانمندسازی اردوهای جهادی فعالند که در عناوین زیر به تقسیم کار پرداختهاند:
کارگروه راهبردی و مدیریت اردو
کارگروه پژوهش
کارگوه اقتصادی
کارگروه اجتماعی
کارگروه فرهنگی
کارگوه عمرانی
کارگروه رسانه
کارگروه بین الملل
در ادامه به وظایف، فعالیت ها و محصولات این کارگروهها پرداخته میشود.
کارگروه راهبردی و مدیریت اردو
گستردگی گروههای جهادی و فعالیتهایشان، نیاز بیشتری را برای پرداختن به مسائل کلان و بالادستی این نوع حرکت ها ایجاد مینماید. هسته توانمندسازی حرکت های جهادی با برگزاری جلسات اندیشه ورز با حضور مسئولین، پیشکسوتان و صاحبنظران، طی دو سطح ویژه مسئولین گروه های جهادی و مسئولین سازندگی استان ها، بستر لازم جهت انتقال تجربیات و ارائه راهکارهای کاربردی را فراهم نموده است.
کارگروه پژوهش:
جهت تحقق امر محرومیت زدایی و همچنین توانمندسازی مناطق محروم، نیازهای این مناطق باید به شکلی اساسی و بنیادی مورد بررسی قرار گیرند. این همان نکته مغفولی است که با گذشت قریب به چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی و فعالیت نهادهای محرومیت زدایی نظیر جهادسازندگی و کمیته امداد و… و همچنین دو دهه برگزاری مستمر اردوهای جهادی، چندان مورد توجه نبوده است.
جهت ایجاد شناخت دقیق از مناطق روستایی علاوه بر فعالیت های متداول و ارزنده ای که تا کنون در اردوهای جهادی انجام شده است، نیاز است تا تیمهای پژوهشی گروههای جهادی نیز در عرصههای گوناگون؛ اعم از عرصه عمومی (با رویکرد فرهنگی – اجتماعی، اقتصادی و کارآفرینی، سلامت و زیربنایی شکل گیرند.
از این رو کارگروه پژوهش با هدف ارائه راهکار و مشاوره جهت دستیابی به شناخت درست و دقیق از مناطق مورد نظر گروههای جهادی شروع به فعالیت نموده است. هدف اصلی کارگروه پژوهش کسب اطلاعات دقیق از منطقه روستای هدف و تحلیلهای متناسب با آن، توسط گروههای جهادی می باشد.
به عبارتی هر گروه جهادی با در دست داشتن پارامترهای مورد نیاز و مرتبط با شناسایی وضعیت موجود در هر عرصه و همچنین تکنیکهای لازم برای احصای این پارامترهای این قابلیت را دارد تا در منطقه حضور یابد و به کسب اطلاعات و شناسایی دقیق پرداخته؛ و با استفاده از روش های مناسب، تحلیل لازم را ارائه دهد.
دورههای آموزشی
کارگروه اقتصادی:
موضوع «اقتصاد» از جمله اصلی ترین دلایل تشکیل، حفظ و توسعه مناطق روستایی میباشد که در طول سالهای گذشته از پیروزی انقلاب برای تقویت آن برنامه های متفاوتی طراحی و اجرا شده است که در یک ارزیابی کلی نمیتوان آن را راضی کننده و منطبق بر آرمان های انقلاب دانست.
برای جبران این کاستی، در سال های اخیر واژه اقتصاد مقاومتی، توسط رهبر انقلاب به کارگرفته شد که نماد و سمبل روش توسعه اقتصادی مناطق کشور، ضمن حفظ روابط بیرونی با سایر کشورها می باشد. تکیه بر ظرفیت انسانی و اجتماعی و بهره گیری از تشکل های خودجوش و مردمی از محورهای مهم در اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی میباشد.
در این میان گروههای جهادی با برخورداری از شبکه وسیع در سطح کشور و همچنین تعداد و کیفیت نیروهای جهادی، مانند گذشته میتوانند در الگوسازی و ترویج فعالیت های اقتصادی در مناطق روستایی موثر باشند.
این کارگروه با جمع آوری تجربیات جهادگران و اساتید فعال در این حوزه، ضمن تولید محصولات و محتوای مورد نیاز جهت فعالیت گروههای جهادی در عرصه فرهنگسازی اقتصاد مقاومتی” و “توسعه و تقویت کسبوکارهای روستایی با برگزاری دورههای آموزشی و نشستهای تخصصی و همچنین ارائه مشاورههای تخصصی، توانمندسازی و متشکل نمودن جهادگران را دنبال میکند.
کارگروه اجتماعی:
جمعیت دانشجویی امام حسن مجتبی علیه السلام، شبکهای منسجم و پویا از گروههای جهادی و دانشجویی است که با هدف نقشآفرینی و فعالیت مستمر» اثرگذار و الهامبخش در حاشیهی کلان شهرها، و با موضوع رفع آسیب های اجتماعی و امدادرسانی به آسیب دیدگان بلایای طبیعی بنیانگذاری شده است.
این جمعیت به عنوان مجموعهای غیرانتفاعی و مستقل در تلاش است از طریق شبکه سازی گروه های جهادی و دانشجویی و افراد متخصص؛ اجرای فعالیتهای مستمر در حاشیه کلان شهرها و در زمینه رفع آسیبهای اجتماعی؛ و با جذب، سازماندهی و جهتدهی مشارکتهای مردمی و خیرین، گامی بلند در راستای حمایت از اقشار آسیب دیده و در معرض آسیب بردارد. بر این باوریم که با بهرهگیری از فعالیتهای انجام شده و با استفاده از ظرفیتهای دانشجویی و مردمی و تعریف فعالیتهای مشترک و هماهنگ، میتوان اقدامات مؤثری در رفع آسیبهای اجتماعی و حمایت از اقشار آسیب دیده، انجام داد.
محصولات
کارگروه فرهنگی:
گروه های جهادی مدت هاست که به عنوان مجموعههایی دغدغه مند در مناطق روستایی به انجام فعالیت های عمرانی، بهداشتی آموزشی و… مشغول هستند. کلیهی فعالیتهای یک گروه با اهداف فرهنگی صورت میگیرد و اعضاء توان و انرژی زیادی را صرف این موضوع نمودهاند. با این وجود همه بر این موضوع اتفاق نظر دارند که آن چنان که باید در فعالیت فرهنگی و تربیتی موفق نبودهاند و نیاز به تغییر مدل و الگو در این بخش وجود دارد.
به همین جهت کارگروه فرهنگی با هدف انسجام بخشی به تجربیات گروههای جهادی و توانمندسازی ایشان، جهت انجام اقدام موثر، راه اندازی شده است.” این کارگروه با جمع آوری تجربیات جهادگران و فعالین فرهنگی، ضمن تولید محصولات و محتوای مورد نیاز جهت استفاده گروههای جهادی برای آموزش مخاطبین روستایی در گروههای سنی مختلف، با برگزاری دورههای آموزشی و نشستهای تخصصی و همچنین ارائه مشاورههای تخصصی، توانمندسازی و متشکل نمودن جهادگران را دنبال میکند.
کارگروه عمرانی:
یکی از عرصههای فعالیتی در گروههای جهادی که مورد توجه قرار می گیرد و عمده انرژی، منابع و زمان گروه در این بخش صرف می شود، عرصه عمرانی می باشد. این عرصه به دلیل در برگرفتن فعالیت های زیربنایی و همچنین ملموس و قابل مشاهده بودن خروجی، زمینه ساز انجام یک فعالیت جمعی و تشکیلاتی است.
کارگروه عمرانی در نظر دارد با جمع آوری تجربیات و باجلب مشارکت فعالین عرصه عمرانی، اصول فعالیت در این عرصه را استخراج نموده و در اختیار گروه های جهادی قرار دهد. به صورت مختصر و اجمالی ماموریت های این کارگروه را در موارد زیر می توان خلاصه نمود:
گردآوری تجربیات گروه های جهادی در عرصه عمرانی
معرفی اصول فعالیت و بایدها و نبایدهای این عرصه و شناخت و معرفی روش ها و مصالح نوین در عرصه عمرانی
ارایه صفر تا صد اصول طراحی و ساخت برخی سازه های متداول در گروه های جهادی
معرفی برخی از فعالیت های مغفول مانده در این عرصه و نحوه ورود و کار در این بخش ها.
کارگروه بهداشت و درمان
یکی از فعالیت های مهم و تاثیرگذار عرصه خدمت رسانی در مناطق محروم که گروههای جهادی بسیاری در این زمینه فعال اند و نتایج فرهنگی و اقتصادی نیز به دنبال دارد، عرصه بهداشت و درمان است. آشنایی با ابزار، فرآیند و نکات اجرایی اثرگذار از جمله نیازهای گروه های جهادی، جهت فعالیت موثر در حوزه بهداشت و درمان می باشد. لذا کارگروه بهداشت و درمان تلاش نموده تا با جمع آوری تجربیات فعالین جهادی در این عرصه، محتواهای لازم را در اختیار گروه های جهادی قرار دهد. همچنین از برنامه های این کارگروه می توان به تشکیل شبکه جهادگران پزشکی و مذاکره با سازمانهای متولی جهت جذب نیروی متخصص و تجهیزات برای حمایت از گروههای فعال اشاره نمود.
کارگروه رسانه:
از جمله اهداف حرکت های جهادی ” ایجاد حرکتی خودجوش و مردمی به منظور محرومیت زدایی از مناطق کم برخوردار است. در این راستا به تصویر کشیدن فعالیت های صورت گرفته توسط گروه های جهادی در همراه کردن اقشار مختلف نقش بسزایی خواهد داشت. به همین دلیل آشنایی با ابزارها و سازوکارهای فعالیت های رسانه ای امری ضروریست. لذاهسته توانمندسازی حرکت های جهادی طی تشکیل کارگروه رسانه با محور بهره جستن از تجربیات، سعی بر حفظ و نشر فعالیت های جهادی و توسعه ی هرچه فراگیرتر آنها با ارایه تولیدات محتوایی- آموزشی و برگزاری دوره های مرتبط دارد.
دورههای آموزشی
کارگروه بین الملل:
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، جوانان برای رفع محرومیتهای باقیمانده از حاکمیت طاغوت به پاخاستند و امام خمینی فرمان تشکیل جهاد سازندگی را صادر کردند. بعد از گذشت زمان و با تغییر عرصه جهاد، بار دیگر نسل سوم انقلاب بپاخواست و بسیج سازندگی به فرمان امام خامنهای برای استفاده از نیروی جوانان تشکیل شد.
اما خدمترسانی همان انگیزه ای است که نه تنها جوانهای تحصیل کرده ایرانی را راهی مناطق محروم کرده است که جوان سوری و لبنانی و عراقی را به میدان مبارزه با داعش و بیرون راندن دشمن از وطن وارد میسازد.
جهاد هیچگاه برای جوانان مسلمان، معطوف به برداشتن سلاح نیست، بلکه برای پاک کردن ردپای دشمن و زدودن غم از چهره مردم باید با عزمی جهادی به آبادانی شهرها و روستاها پرداخت تا در هیچ نقطه ای از کشورهای اسلامی فقر و محرومیت وجود نداشته باشد. در همین خصوص اردوهای محرومیت زدایی میتواند به عنوان نمونه موفق، برای ایجاد آبادانی و محو آثار جنگ در کشورهای جنگزده مورد استفاده قرار گیرد.
به این منظور کارگروه بین الملل معاونت جهاد سازندگی سازمان بسیج دانشجویی در راستای انتقال تجربیات جهادگران ایران اسلامی به جهان اسلام و همچنین ارائه خدماتی در عرصه های پزشکی، عمرانی و زیرساختی فرهنگی و اجتماعی و تحصیلی با مشارکت فعال جوانان و به خصوص دانشجویان کشورهای منطقه، زمینه ساز شکل گیری نهضت خدمت رسانی به سبک اردوهای جهادی میباشد.
حضور هسته های توانمندسازی در عرصه ی فضای مجازی:
این هستهها از دو طریق تارنماها و شبکههای اجتماعی در فضای مجازی فعال هستند. سه سایت «فروشگاه جهادی»، «روستاکالا» و «کالک جهادی» سه روش و هدف متفاوت را در باب اردوهای جهادی مدنظر قرار دادهاند. همچنین این هستهها در فضای مجازی نیز فعال هستند و با آدرس های زیر فعالیت آنان قابل رصد است.
دیدگاه ها (0)